top of page

BALI IN EEN NOTENDOP


Taal:

Continent:

Valuta:

Indonesisch

Azië

Indonesische Rupiah


Bali valt onder de 17.500 eilanden die behoren tot Indonesië (Indische Archipel) en ligt in de Indische Oceaan. Bali heeft ongeveer 4 miljoen inwoners en ze hebben een bevolkingsdichtheid van 750 inwoners per vierkante kilometers. Heel Indonesië is overbevolkt. Vooral op Bali en Java. Bali is een van de 27 provincies van Indonesië.






Kasten:



Net als in Indonesië hebben ze op Bali een kasten systeem. Bij welke kast je hoor vertelt hoe hoog je 'rang' is. Deze titel komt voor je eigen naam te staan. De hoogste kast is voor de priesters, de brahmanen. De titel voor een man is Ida Bagus en voor een vrouw Ida Ayu. Na de priesters komen de Satria, mensen van adel. De titel voor een man is Anak Agung Ratu, Cokorde en bij vrouwen Anak Agung Isti, Dewa Ayu. Best wat namen die je extra krijgt. De derde kast zijn de Wesya, de traditionele handelaren en strijders. Hun delen de titel I Gusti Ayu. Voor 80/90% van alle Balinezen geldt de vierde kast, met als titel Sudra. Dit hele kasten systeem word niet zo heel streng gehandhaafd alleen als het gaat om degene met wie je gaat trouwen is het nog steeds gebruikelijk. Verliefd worden op een Balinees is dus een NO-GO want ik kan je niet vertellen onder welke kast toeristen vallen. Ik denk niet in de top 4 in ieder geval.













Politiek:

Misschien niet meteen het meest interessante onderwerp maar toch wel leuk om iets over te weten. Als we kijken naar de grondwet van Indonesië is het een centraal geleide presidentiële republiek. Nu ben je waarschijnlijk nog niks wijzer dus ik zal de basis uitleggen. Het draait namelijk om 5 basisprincipes (Pancasila).


  1. Geloof in de almachtige en enige god

  2. Humaniteit in gerechtigheid en beschaving

  3. Nationalisme en eenheid

  4. Sociale gerechtigheid

  5. Democratie, dat is meer gebaseerd op een harmonieuze keuzes


Eigenlijk staat Indonesië gewoon bekend om corruptie. De macht ligt alleen bij de president (Joko Widodo). Hij werd in 2014 president en is daarom de zevende president van Indonesië.




Godsdienst en Economie:


In heel Indonesië geloven ze in de Islam, daar is Bali een uitzondering van. De Balinezen leven volgens het Hindoe Dharma-geloof, daarmee staan ze altijd in contact met de goden. Ze hebben drie hoofdgoden. Brahma, de schepper. Vishnu, de beschermer. Shiva, de verwoester. Onder die goden heb je nog goden voor bergen, rivieren en natuurverschijnselen. De Balinezen zijn er van overtuigd dat het geloof het leven bepaald van de mensen. Ik merk ook heel erg dat het geloof een grote rol speelt hier. Ze geloven ook erg in het fenomeen 'karma' wat eigenlijk betekend dat je de deur van je huis niet op slot hoeft te doen want er komt toch niemand naar binnen om je hele inboedel te stelen. Thanks to karma!


Toen ik over de economie van Indonesië ging lezen kwam ik erachter dat het eigenlijk altijd een hele goede economie heeft gehad door alle waardevolle grondstoffen. Helaas kreeg het in 1988 een economische crisis en daar heeft het land erg onder geleden. Sinds dat jaar zijn de basisvoedingsmiddelen verdrievoudigd, de inflatie heeft 100% bereikt en industriële productie daalde met 90%. Het enigste waar ze nu het meeste geld mee verdienen is, je raad het al toerisme en landbouw. In het zuiden is de grond heel vruchtbaar waardoor ze drie keer per jaar rijst kunnen oogsten en in het noorden heb je veel gebieden waar koffie, tabak en kruidnagel word geoogst. De koffie is hier echt heerlijk. Langs de kust hebben ze naast alle vis die ze vangen ook nog zout wat ze verzamelen.


Feestdagen Bali

Er hangt hier natuurlijk veel cultuur en wat word hoort er bij cultuur? een paar goede feestdagen. Bali heeft veel niet vaststaande feestdagen maar ook een paar die altijd op dezelfde datum vallen.










Komentarai


bottom of page